merdivenin altından geçmek uğursuzluk mu ? – Nerden Çıktı?
duvara dayanan bir merdiven, duvar ile arasında bir üçgen oluşturur. bu, bir çok kültürde tanrıların kutsal üçgeni olarak bilinir. örneğin piramitlerin kenarlarının üçgen olması da bu inanca dayanır. bir üçgenin içinden geçmek de, bir kutsal yere meydan okumak anlamına gelebilir.eski mısırlılar için zaten merdivenin kendisi iyi şansın sembolü idi. merdiven olmasaydı, güneş tanrısı osiris'i karanlıkların ruhundaki hapis hayatından kurtarmak mümkün olamayacaktı. ayrıca merdiven, tanrıların katına tırmanmak için de şekilsel bir semboldü.

Asırlar sonra Hıristiyanlık bu inancı da Hz. İsa'nın ölüm şekline adapte etti. Çarmıha dayalı merdiven kötülüğün, hıyanetin ve ölümün sembolü oldu. İnsanlar, merdivenin altından geçmekle bütün bu kötü geleceklerle karşılaşabileceklerine inandırıldılar.


17. yüzyılda İngiltere ve Fransa'da suçlular darağacına götürülmeden önce bir merdivenin altından geçiriliyorlardı. Değişik kültürler bu uğursuzluğa karşı bazı panzehirler geliştirdiler. Mesela Romalıların panzehiri yumruktu. O kişiler orta yani en uzun parmaklarını gerip diğer parmaklarını yumruk gibi yaparlar ve geçtikten sonra merdivene doğru sallarlardı.